Weingut Juris ligt in het plaatsje Gols, aan de noordoostkant van de Neusiedlersee in Burgenland (Oostenrijk). Een goede plek, want dit is het warmste deel van Oostenrijk, met de meeste zonuren. Bovendien heeft de watermassa van de Neusiedlersee – een groot, ondiep steppemeer – een gunstige invloed op het klimaat. Dat betekent dat hier ook blauwe druiven goed kunnen rijpen. Weingut Juris is dan ook gespecialiseerd in wijnen van st. laurent en pinot noir.
De familie Stiegelmar, eigenaar van het domein, bedrijft al generaties lang wijnbouw. Niet onbelangrijk, want de jongste generatie in de persoon van Axel Stiegelmar beschouwt traditie als het noodzakelijke fundament voor vernieuwing. Die vernieuwing is vooral te vinden in de uiterst moderne, strak vormgegeven kelder, waar het energieverbruik minimaal is en de wijn zoveel mogelijk met behulp van de zwaartekracht verplaatst wordt, ook bij het bottelen. Zo wordt de wijn niet onnodig opgeschud.
Maar hoe innovatief de kelder ook is, Axel is ervan overtuigd dat de kwaliteit van een wijn al in de wijngaard moet ontstaan. Het is niet de bedoeling dat we in de kelder fouten uit de wijngaard recht gaan zetten, zegt hij in een interview. De wijnen van deze jonge, kundige wijnmaker zijn energiek, fruitig en verfijnd, en worden internationaal hoog gewaardeerd.
Verrassende, frisse witte Loire van de zeldzame fié gris-druif uit Haut-Poitou. Heerlijk geurig, met frisse fruittonen van groene appel en iets buxus. De sappige, milddroge smaak zet rond en fris in en ontwikkelt zich evenwichtig en aromatisch. Prima aperitiefwijn en heerlijk bij frisse salades en visschotels.
Karaktervolle, frisdroge witte wijn met een verfijnde geur van appel, limoen, grapefruit, citroengras en groene kruiden. Lichtvoetig en opwekkend fris met rijp citrusfruit in de smaak. De finale is aanhoudend met fijne grapefruitbitters en zilte nuances.
Verleidelijke, droge witte wijn met een opwekkende geur van kweepeer, perzik, mandarijn, toast en anijs. Toegankelijk en mooi sappig met puur fruit en frisse zuren. Veel smaaklengte met fijne amandelbitters in de finale. Heerlijk bij mediterrane visschotels, gegratineerde ovengerechten, steak tartare of groentequiche.
Italiaanse rode wijn met de geur van eiken, karamel en rood fruit. De krachtige smaak doet het goed bij kruidige gerechten met lams- of rundvlees. Ook lekker bij wild.