Dessertwijn is een verzamelnaam voor zoete wijnen die vaak als dessert of bij het dessert worden gedronken. Deze wijnen worden veelal geproduceerd van overrijpe druiven met edele rotting (botrytis) of van druiven die na de oogst gedroogd zijn. Rode dessertwijnen zijn hierbij een bijzondere categorie, vaak gemaakt van late oogst druiven die een rijke en intense zoetheid bieden. In het geval van botrytiswijnen, die voornamelijk in Noordwest- en Midden-Europa vervaardigd worden, en passitowijnen uit mediterrane landen zoals Sicilië, worden deze wijnen gewaardeerd om hun complexiteit en diepgang. Sicilië is bijvoorbeeld bekend om zijn Moscato di Pantelleria, een dessertwijn gemaakt van de Muscat-druif die na de oogst wordt gedroogd.
Muscat-dessertwijnen, bekend om hun uitgesproken aromatische profiel, variëren van licht en fris tot intens zoet, afhankelijk van de productiemethode en de regio. Deze wijnen bevatten vaak tonen van sinaasappelbloesem, perzik, en honing. Ook versterkte wijnen zoals port en madeira vallen onder de categorie dessertwijnen, hoewel port vaak ook als aperitief wordt gebruikt. Vin Doux Naturel, gemaakt van Muscat of andere druiven, is eveneens zoet maar wordt traditioneel als aperitiefwijn beschouwd.
Voor het gemak van het verkrijgen van deze unieke wijnen, kunt u dessertwijnen snel en eenvoudig online bestellen bij Jos Beeres Wijnkoperij. Met de belofte "Vandaag besteld, morgen in huis!" en gratis levering vanaf zes flessen, maakt Jos Beeres het eenvoudig om uw favoriete dessertwijnen direct naar uw deur te laten verzenden. Tradities volgen niet altijd een logische lijn, maar het gemak van moderne online winkelen wel.
Goudgele, versterkte Muscat met een intense geur van mandarijn, ananas, nootmuskaat en karamel. Rijk en volzoet van smaak met tropisch fruit en milde zuren. De finale is zwoel met tonen van sinaasappelschil, rozijnen en honing. Heerlijk als digestief, of bij zoet gebak, ijsdesserts of pittige kaas.
Mousserende rode wijn uit Italië, met fijne aroma's van vers rood fruit en aangenaam laag alcoholgehalte (6%). De smaak is sappig en evenwichtig zoet, met een fijne tinteling. Erg lekker bij desserts en klein fruit of als verfrissend aperitief.
Franse witte wijn met de geur van rijp fruit en een lichtzoete, frisse smaak. Heerlijk bij verschillende soorten paté, maar gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Deze krachtige Franse rode wijn kenmerkt zich door aroma's van pruimen en rozijnen, en heeft een rijkzoete, warme smaak. Deze bijzondere wijn is een uitstekende begeleider van paté en past ook heerlijk bij chocoladedesserts.
Flesinhoud: 500 ml
Aanbeveling van onze wijnadviseur Wietze Snaak
"Deze Franse dessertwijn is een perfecte afsluiter van een mooie maaltijd en biedt een exceptionele ervaring die bijblijft..." Lees meer
Krachtig geurende, verfijnde mildzoete witte wijn uit Frankrijk. Zeer geschikt als aperitief met een toastje eenden- of ganzenlever, maar ook heerlijk bij schimmelkaas.
Flesinhoud: 375 ml
Licht roodoranje gekleurde, versterkte muskaatwijn met een open geur van lychee, kirsch, sinaasappelschil, karamel en nootmuskaat. Volzoet en intens van smaak met jammy fruit, milde zuren en versmolten tannines. Zwoele, warme finale met nuances van honing en rozijnen. Perfect om als digestief te drinken, of in combinatie met fruitdesserts, oude Hollandse kaas en choco-karameltaart.
Flesinhoud: 500 ml
De populariteit van Moscato is de laatste jaren enorm toegenomen. Er wordt dan ook flink meer van geproduceerd dan vroeger. Veel van de wijnen zijn niet bijzonder goed of spannend.
Zoete witte wijn met een rijk aroma van rijpe appel, meloen en perzik. De smaak is volzoet en fris. Heerlijk bij zoete nagerechten met fruit, maar ook geweldig als aperitief met fijne amuses van paté.
Flesinhoud: 500 ml
Versterkte witte wijn die geurt naar verse muskaatdruiven. De wijn heeft een intens aroma en een krachtige, aanhoudende zoete smaak. Goed gekoeld heerlijk als aperitief of bij desserts met vers fruit.
Bijzondere zoete, rode versterkte wijn van tophuis Mouchão. Vergelijkbaar met port uit de Douro, maar dan uit de zuidelijke Alentejostreek. Rijp donker fruit en iets specerijen in de neus, in de smaak mooie frisse zuren die tegenwicht bieden aan de zoete smaak.
Geurige, zuivere zoete witte wijn met een aantrekkelijk aroma van honing, rijp geel fruit met nuances van ananas. Elegante smaakstructuur, zoet, rond en met milde zuren in de afdronk. Prima bij leverpaté, maar ook bij fijne desserts en gebak.
Diep robijnrode, portachtige wijn met een gelaagde geur van zwarte bes, gestoofde pruim, vijg en mokka. Volzoet en zalvend van smaak met jammy zwart fruit, evenwichtige frisheid en versmolten tannines.
Volgeel van kleur, krachtig en verfijnd van geur met nuances van rijpe perzik, abrikoos en amandel. Goed te combineren met zowel ganzenlever en blauwe kaas als verfijnd gebak en zoete desserts.