Azienda Ronco Blanchis

Italië Italië - Collio

Azienda Ronco Blanchis

Poeta della terra, dichter van de aarde. Dat is wat een goede wijnproducent moet zijn volgens Giancarlo Palla en zijn zoons Alberto en Lorenzo van Azienda Ronco Blanchis. Natuurlijk, wijn maken is deels wetenschap en techniek – en daar maken de Palla’s graag gebruik van – maar er komt ook een zekere gevoeligheid bij kijken, die voortkomt uit een hechte band met de grond waarin zowel de druiven als de wijnboer zijn geworteld.

Ronco Blanchis is gevestigd in Friuli (Noordoost-Italië), dicht bij de grens met Slovenië, aan de voet van de heuvels van Collio. Witte wijn is de specialiteit van deze streek en dus ook van de familie Palla. Op hun 10 hectare staan typische streekrassen als ribolla gialla en friulano, naast internationaal populaire rassen als sauvignon en chardonnay.

De wijngaarden liggen op de helling van een heuvel waarnaar het domein vernoemd is, de Blanchis. De bodem bestaat er uit mergel (een mengsel van kalksteen en klei), met daarin een klein deel zandsteen. Dankzij deze arme bodem en de hoge ligging van de wijngaarden, waar het ’s nachts flink afkoelt, behouden de druiven hun zuren en aroma’s.

Wijnmaker op dit mooie domein is de getalenteerde oenoloog Gianni Menotti. Hij maakt bijzondere wijnen met een opvallend aromatische geur, frisheid, zuiverheid en diepte – en met een vleugje poëzie.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.