Doniene Gorrondona

Spanje Spanje - Bizkaiko Txakolina

Doniene Gorrondona

Doniene Gorrondona is een bijzonder wijnbedrijf in het Spaanse Baskenland dat historie en innovatie op een geweldige wijze weet te verbinden. Doniene is Baskisch voor Sint Jan, de beschermheilige van het dorpje Bakio waar het wijngoed gevestigd is. Gorrondona is de naam van het wijngoed, dat al sinds 1852 bestaat. Sinds de jaren negentig is het in handen van een bevlogen team wijnexperts, dat zich als doel stelde een renaissance van de Baskische wijnspecialiteit Txakoli te ontketenen. Dat was toentertijd hard nodig: de wijngaarden waren vervallen en de kwaliteit van de meeste Txakoli was matig.

De equipe van Doniene, bestaande uit landbouwkundige Julen Frías, oenoloog Itziar Insausti, haar broer Egoitz en journalist Andoni Sarratea, heeft daar zonder meer verandering in gebracht. Vanaf het begin maken de vier zich hard voor kwaliteitswijnen van lokale Baskische druivenrassen. Ze hebben vooral hondarrabi zuri (witte hondorrabi) en hondarabi beltza ('zwarte', oftewel blauwe hondarrabi) aangeplant staan. Ze bewerken zo’n 14 hectaren wijngaarden in Bakio, dat vlak aan de Golf van Biskaje ligt en geldt als de wieg van Txakoli. Hoewel het er te vochtig is voor een biologische werkwijze, wordt er wel degelijk duurzaam en met respect voor de omgeving te werk gegaan.

Het portfolio van Doniene Gorrondona is op z’n minst opvallend te noemen. Niet alleen maakt het team een onderscheidende reeks fantastische witte wijnen, het zet zich ook in voor de herwaardering van Baskisch rood met een prachtige Txakoli Tinto, maakt artisanale mousserende wijnen en het stookt aguardientes en zeewier-eau de vie in de eigen distilleerderij. De productie mag dan klein en ‘niche’ zijn, de waardering is internationaal. En zo is het team van Doniene Gorrondona met vlag en wimpel geslaagd in z’n missie. Het wijngoed geldt inmiddels als de leidende producent van appellatie Bizkaiko Txakolina.

Even geduld a.u.b.