Sint-Catharinadal

Sint-Catharinadal

Nederland krijgt een steeds geschikter klimaat voor wijnbouw. Waar de druiventeelt aanvankelijk vooral floreerde in Zuid-Limburg, begint deze zich langzaam verder uit te breiden over Nederland. Bijvoorbeeld naar Oosterhout in Noord-Brabant. Hier wijden de Norbertinessen van klooster Sint-Catharinadal zich onder meer aan de productie van wijn.

Het klooster stamt uit maar liefst 1271 en wordt sinds 1647 continu bewoond door de zusters. Het verbouwen van druiven is dan weer een vrij recente activiteit. De zusters besloten in 2014 wijngaarden aan te leggen. Zodoende werden de velden rondom de priorij, die voorheen gebruikt werden voor het verbouwen van gewassen en het weiden van koeien, geschikt gemaakt voor de aanplant van druivenranken.

Inmiddels telen de zusters chardonnay, auxerrois, pinot blanc, pinot gris, muscat ottonel, pinot noir en gamay op ruim tien hectaren wijngaarden. Het klooster beschikt zelfs over een heuse clos. In deze wijngaard binnen de muren van het klooster staan chardonnay en pinot noir aangeplant. De zusters maken hun wijnen met behulp van adviserende wijnexperts en een grote groep vrijwilligers. Aangezien alle faciliteiten zich in het klooster bevinden en de wijn van eigen wijngaarden gemaakt wordt, mag het klooster zich ook officieel een wijndomein noemen.

De kloosterwijnen zijn niet alleen mooi puur, sappig en fruitig, maar getuigen ook van hun bijzondere herkomst. Zo dragen de wijnen namen als Norbertus (de stichter van de Norbertijnenorde) en Ricwera (de eerste Norbertines). Ook is het etiket in dezelfde kleurstelling als de habijt en sluier van de zusters. Wijnen met een bijzonder verhaal dus en het ontdekken meer dan waard.

Even geduld a.u.b.