Weingut Karthäuserhof

Duitsland Duitsland - Mosel

Weingut Karthäuserhof

Karthäuserhof is zonder meer een van de meest iconische wijndomeinen van Duitsland. Door de Kartuizermonniken opgericht in 1335 is Karthäuserhof het op zeven na oudste wijngoed ter wereld. Na zo’n vijf eeuwen door de Kartuizers te zijn bestuurd, viel het domein in handen van Valentin Leonardy. Inmiddels staat de zevende generatie van de familie aan het roer en tot op de dag van vandaag schrijft Karthäuserhof fabelhafte Riesling-geschiedenis.

Karthäuserhofs grootste troef is hun unieke wijngaardareaal. Het wijngoed is gelegen in een kleine vallei aan de Ruwer, een zijrivier van de Mosel. Hier bevindt zich de legendarische Karthäuserhofsberg, die volledig in handen van het wijngoed is en daarmee een monopole. Dankzij de steile, op het zuiden georiënteerde hellingen profiteren de druiven van bijzonder gunstige rijpingsomstandigheden. Dat in combinatie met de leistenen bodem is het een perfect terroir voor het maken van eersteklas Rieslings.

Om ervoor te zorgen dat Karthäuserhof ook in de toekomst geschiedenis zal blijven schrijven als producent van unieke Rieslings, stelde de familie niemand minder dan Mathieu Kauffmann aan als technisch directeur. Kauffmann verdiende zijn sporen bij Bollinger Champagne en Reichsrat von Buhl en was in 2019 Duitslands wijnmaker van het jaar. Bij Karthäuserhof krijgt hij de vrije hand, op één ding na. Van het wereldberoemde handelsmerk van het huis, de ranke flessen uitsluitend van een halslabel voorzien, blijf hij af. Sommige zaken zijn nu eenmaal heilig.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Weingut Karthäuserhof

Mosel Fine Wines
Mosel Fine Wines – no. 53

Lovers of the Estate will find much to like in its 2019 collection: The wines are very good to outstanding (in particular the BA is hugely impressive!) even if we feel that the potential of both vintage and terroir may not have been fully harnessed in this transition year. However, the approach and philosophy followed by the new leadership team are hugely promising: We cannot wait to taste their first vintage under their full control. If their performance at von Buhl is anything to go by, Ruwer lovers (us included!) will be in for a hell of a ride!

(2020-08-20 00:00:00)
Even geduld a.u.b.