Cabernet Sauvignon of Merlot?

Vaak heb je een voorkeur voor een bepaalde wijn, bij veel mensen gaat de keuze voor een rode wijn snel uit naar een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Maar waar zitten de verschillen tussen de twee wijnen? Dat leggen we je graag uit.

Over de druiven

Beide druiven vinden hun oorsprong in de Franse wijnstreek Bordeaux. Ook behoren zowel de Cabernet Sauvignon als de Merlot tot de meeste populaire rode druiven ter wereld. Inmiddels vind je beide druiven over de hele wereld ook in de nieuwe wijnlanden als Chili, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Zowel de Cabernet Sauvignon als de Merlot stammen van de Cabernet Franc druif. Toch kennen de beide grote verschillen.

Wijnstreek Bordeaux

Cabernet Sauvignon

Heb je liever een wat vollere rode wijn dat valt de keuze snel op een Cabernet Sauvignon. De wijn is vaak wat steviger en robuuster, dit komt doordat er veel tannines in de druif zitten. Vaak bevatten de wijn van de Cabernet Sauvignon aroma’s van cassis, kers, tabak en specerijen.

Merlot

Gaat u liever voor wat toegankelijker? Dan is de keuze voor een Merlot snel gemaakt. Door de mindere hoeveelheid tannines is een merlot vaak een stuk soepeler dan een Cabernet Sauvignon. Door de licht zuren is een Merlot zeer toegankelijk. Bij een soepele Merlot komen de aroma’s van kers, gekonfijt fruit, chocolade en truffels al snel naar voren.

merlot druif

Een goed huwelijk

Alhoewel de twee wijnen zeer veel van elkaar verschillen, vullen ze elkaar heel goed aan. Daarom worden ze ook heel vaak samen gebruikt in een wijn. Dit zie vaak voorkomen bij wijnen uit de Bordeaux. 

Klik hier voor alle Cabernet Sauvignon wijn en hier voor alle Merlot wijnen.

Even geduld a.u.b.