Van Bourgondische Elegantie tot Rhône's Kracht

Verken de rijke smaken van Franse wijnen

Van Bourgondische Elegantie tot Rhône's Kracht

woensdag 14 februari 2024  |  Categorie: Wijnsoorten

Frankrijk is synoniem met wijn, en twee regio's die deze reputatie eer aandoen zijn Bourgondië en de Rhônevallei. Elk met hun unieke terroir, druivensoorten en wijnen, bieden deze gebieden een schat aan smaken voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

De Magie van Bourgondië

Bourgondië, of Bourgogne, is een naam die elke wijnkenner doet watertanden. Deze regio in het oosten van Frankrijk is beroemd om zijn complexe en gevarieerde wijnen, voornamelijk gemaakt van twee druivensoorten: Pinot Noir voor rood en Chardonnay voor wit.

De Kunst van de Pinot Noir

Rode Bourgondische wijnen staan bekend om hun diepte en complexiteit. De Côte de Nuits en Côte de Beaune zijn de meest prominente gebieden, bekend om hun Grand Cru en Premier Cru wijngaarden. Wijnen uit deze regio's zijn vaak rijk, met subtiele hints van rode bessen, aarde en kruiden.

Chardonnay op Zijn Best

De witte wijnen van Bourgondië, vooral die uit de Côte de Beaune, zoals Meursault en Montrachet, zijn wereldwijd geprezen. Deze wijnen kenmerken zich door hun volle body, met smaken variërend van frisse citrus tot rijke boter en eiken.

De Rhônevallei: Een Wereld van Verscheidenheid

Terwijl Bourgondië de fijnproever aanspreekt, biedt de Rhônevallei een breder spectrum aan wijnen, van krachtige rode tot verfijnde rosés.

De Rosé van Mourgues du Grès

Een uitstekend voorbeeld van de veelzijdigheid van de Rhône is de elegante, fruitige rosé van Mourgues du Grès, een topproducent in Costières de Nîmes. Deze wijn, gemaakt van een blend van Syrah, Grenache en Mourvèdre, onderscheidt zich door zijn iets donkerdere tint, een resultaat van enkele uren schilinweking. Deze techniek geeft de wijn niet alleen zijn kenmerkende kleur maar ook een rijkere textuur en aroma's van rijp rood fruit, met een hint van kruiden.

Rhône Rood: Kracht en Elegantie

De rode wijnen van de Rhône variëren van de robuuste Syrah-dominante wijnen van het noorden tot de rijkere blends van het zuiden, waar Grenache vaak de boventoon voert. Deze wijnen staan bekend om hun volle body en smaakprofiel, met noten van donker fruit, specerijen en soms leer of rook.

Conclusie: Een Reis Door Twee Werelden

De wijnregio's Bourgondië en Rhône bieden een intrigerende kijk in de diversiteit en rijkdom van Franse wijnen. Van de elegante Pinot Noir en weelderige Chardonnay van Bourgondië tot de expressieve rosés en krachtige rode wijnen van de Rhône, elke slok is een verhaal op zich. Deze regio's nodigen uit tot ontdekken, proeven en genieten van enkele van de beste wijnen die Frankrijk te bieden heeft.

Even geduld a.u.b.