Duitse wijnen: een overzicht van de bekendste wijnregio's en -soorten

De betoverende wereld van Duitse wijnen

Duitse wijnen: een overzicht van de bekendste wijnregio's en -soorten

woensdag 09 augustus 2023  |  Categorie: Wijnsoorten

Met zijn unieke klimaat en diverse wijngebieden staat Duitsland bekend om zijn hoogwaardige wijnen, vooral witte. Laten we eens duiken in de wereld van de Duitse wijn en enkele van de beroemdste wijnregio's en -soorten ontdekken.

1. Rheingau
Gelegen langs de noordelijke oever van de Rijn, is de Rheingau een van de meest prestigieuze wijnregio's van Duitsland. Het is vooral bekend om zijn Riesling-wijnen, die zowel droog als zoet kunnen zijn. De steile hellingen langs de Rijn zorgen voor optimale zonlichtexpositie, wat resulteert in wijnen met een onderscheidend karakter en elegante zuurgraad.

2. Mosel
Vroeger bekend als Mosel-Saar-Ruwer naar de drie rivieren die er doorheen lopen, is de Mosel-regio een van de koelste wijngebieden van Duitsland. De wijnen hier, voornamelijk Rieslings, hebben een verfijnde mineraliteit en zijn vaak lichter en frisser dan die uit andere regio's.

3. Pfalz
Direct ten zuiden van de Rheingau ligt de Pfalz, Duitslands op een na grootste wijnproducerende regio. Het heeft een warmer klimaat, wat betekent dat de wijnen vaak voller en rijker zijn. Naast Riesling worden hier ook veel andere witte en rode druivensoorten verbouwd, zoals Gewürztraminer en Spätburgunder (Pinot Noir).

4. Baden
Gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is Baden de warmste wijnregio van het land. Dit is ook waar je de meeste Spätburgunder (Pinot Noir) van Duitsland zult vinden, wat resulteert in prachtige, fluweelzachte rode wijnen.

5. Franken
De Franken-regio staat bekend om zijn Silvaner-druiven, een druivensoort die neutrale tot krachtig aromatische witte wijnen produceert. Uniek voor Franken is ook de traditionele flesvorm, de zogenaamde 'Bocksbeutel'.

Belangrijkste druivensoorten:

Riesling: Duitslands beroemdste druivensoort, bekend om zijn elegante en aromatische wijnen.

Spätburgunder (Pinot Noir): Deze druivensoort is verantwoordelijk voor veel van de fijne rode wijnen uit regio's zoals Baden.

Silvaner: Vooral te vinden in Franken, produceert zowel lichte als volle witte wijnen.

Müller-Thurgau: Deze druivensoort, een kruising tussen Riesling en Madeleine Royale, is goed voor veel van de dagelijkse drinkwijnen van Duitsland.

Hoewel het land misschien het meest bekend staat om zijn witte wijnen, vooral Riesling, is er een groeiende waardering voor zijn rode wijnen, met name de Spätburgunder. Of je nu houdt van een knisperende, frisse witte wijn of een diepe, complexe rode, Duitsland heeft zeker iets te bieden voor elke wijnliefhebber. Proost!

Even geduld a.u.b.