De zon staat hoog aan de hemel, de barbecue sist zachtjes en de avonden zijn lang en zwoel. Bij dit scenario denken de meeste wijnliefhebbers direct aan een gekoeld glas wit of rosé. Een logische en heerlijke keuze, natuurlijk. Maar wat als we u vertellen dat u die fles rode wijn absoluut niet in de kast hoeft te laten staan? Sterker nog, een licht gekoelde rode wijn kan de meest verrassende en verfijnde smaakervaring van uw zomer zijn.
Bij Jos Beeres breken we graag een lans voor de gekoelde rode wijn. Vergeet het idee dat rood alleen thuishoort bij stoofpotjes en de open haard. Het is tijd om een heerlijk misverstand de wereld uit te helpen!
Wanneer rode wijn op kamertemperatuur (of erger nog, op de temperatuur van een warme zomerdag) wordt geserveerd, kan de alcohol gaan overheersen. De wijn voelt zwaarder aan en de delicate fruitaroma's en frisheid worden naar de achtergrond gedrukt. Door de wijn licht te koelen – denk aan een serveertemperatuur van zo'n 12 tot 16 graden Celsius – gebeurt er iets magisch. De fruitigheid komt tot leven, de zuren zorgen voor een verkwikkende frisheid en de wijn wordt sappiger en levendiger. Precies wat je wilt op een warme dag!
Voordat u uw kostbare fles Bordeaux of Barolo in de ijsemmer zet: niet elke rode wijn is geschikt om te koelen. Zware, tanninerijke wijnen met veel houtrijping worden er vaak stroef en bitter van. De ideale 'koel-rode' wijn heeft de volgende kenmerken:
Gelukkig hebben we bij Jos Beeres een prachtige selectie van wijnen die perfect zijn om licht gekoeld te serveren. Dit zijn een paar van onze absolute aanraders, gegarandeerd te vinden op onze website:
Simpel is het beste. Leg de fles ongeveer 20-30 minuten voor het serveren in de koelkast. Heeft u haast? Een paar minuten in een ijsemmer gevuld met ijs en water volstaat ook. Het doel is een lichte verkoeling, niet ijskoud. U zult zien, het is een kleine moeite voor een groots resultaat.
Durf deze zomer te experimenteren en laat u verrassen door de veelzijdigheid van rode wijn. Een wereld van frisse, fruitige en verkwikkende smaken wacht op u.