Van seizoensdrink tot jaarlijkse favoriet

De opkomst van rosé

Van seizoensdrink tot jaarlijkse favoriet

woensdag 30 augustus 2023  |  Categorie: Wijnsoorten

De zonnige terrassen van de Franse Riviera, het zachte briesje dat over de Middellandse Zee waait, en een verfrissend glas rosé in de hand. Dat is hoe velen van ons zich rosé voorstellen. Maar in de afgelopen jaren heeft rosé zichzelf getransformeerd van een seizoensgebonden traktatie tot een wereldwijde favoriet, ongeacht het seizoen. Wat heeft geleid tot deze plotselinge opkomst in de populariteit van roséwijnen? Laten we dit fascinerende verhaal ontdekken.

De oorsprong van rosé

Rosé, vaak geassocieerd met de Provence in Frankrijk, heeft diepe wortels in de wijnbouwgeschiedenis. In feite waren veel van de eerste wijnen die in de oudheid werden geproduceerd, licht van kleur omdat de technieken voor het maken van donkerder gekleurde wijnen nog niet waren ontwikkeld. De lichte, roze tint wordt verkregen door het sap van de druiven slechts kort in contact te laten komen met de druivenschillen.

De zomerse associatie

Traditioneel werd rosé gezien als een zomerdrankje - perfect voor picknicks, barbecues en stranduitjes. Maar net als veel andere trends in de voedsel- en drankwereld, zijn grenzen vervaagd. Waarom zou men deze heerlijke wijn beperken tot slechts een paar maanden per jaar?

De transformatie van rosé

De laatste jaren hebben verschillende factoren bijgedragen aan de toenemende populariteit van rosé:

  1. Diversiteit in stijlen: Rosé is niet langer alleen de zoete, fruitige wijn die velen zich herinneren. Er zijn nu tal van stijlen beschikbaar, van knapperig en droog tot rijk en fruitig.

  2. Marketing en branding: Rosé heeft een sterke visuele aantrekkingskracht, vooral op sociale media. De lichte roze tint is zowel op Instagram als in real life zeer fotogeniek.

  3. Toegankelijkheid: Rosé is over het algemeen een betaalbare wijn, wat betekent dat het een geweldige introductie kan zijn voor mensen die nieuw zijn in de wereld van wijn.

  4. Jaarrond genieten: Hoewel rosé traditioneel werd geassocieerd met de zomer, hebben veel consumenten en restaurants de wijn omarmd als een favoriet voor het hele jaar.

eXcès Rosé is een voortreffelijke roséwijn die uitblinkt in smaak en charme. Deze wijn komt voort uit een prestigieus wijnhuis dat geroemd wordt om zijn vakbekwaamheid en hoogwaardige kwaliteit. De eXcès Rosé is samengesteld uit met zorg gekozen druiven, met als doel de sprankelende frisheid en vitaliteit van de wijn te waarborgen.

"Proef de Provence in een Languedoc wijn...en dat lukt met de Exces. In kleur, geur en smaak en zeer betaalbaar. "

Even geduld a.u.b.