Spaanse wijnen: wat zijn de populairste wijnen en regio's?

Een reis door Spanje's wijnparadijs

Spaanse wijnen: wat zijn de populairste wijnen en regio's?

woensdag 02 augustus 2023  |  Categorie: Wijnsoorten

Spanje, een land met een rijke geschiedenis, een levendige cultuur en een passie voor het leven die in elk glas van zijn wijn weerklinkt.Als het derde grootste wijnproducerende land ter wereld, heeft Spanje veel te bieden voor wijnliefhebbers. Hier duiken we in de wondere wereld van Spaanse wijnen, en verkennen we enkele van de meest beroemde wijnregio's en hun karakteristieke wijnen.

1. Rioja
Wijn: Tempranillo

De Rioja regio is waarschijnlijk de bekendste wijnregio van Spanje. Hier vind je de Tempranillo druif in overvloed, die rode wijnen produceert met aroma's van donker fruit, tabak en leer. Oude Rioja-wijnen zijn bijzonder gewaardeerd om hun finesse en diepte.

2. Ribera del Duero
Wijn: Tinto Fino (een variant van Tempranillo)

Gelegen op de noordelijke hoogvlakte, staat deze regio bekend om zijn robuuste en volle rode wijnen. De wijnen uit deze regio hebben vaak tonen van pruimen, zwarte kersen en aarde.

3. Priorat
Wijn: Garnacha en Cariñena

De steile terrasvormige wijngaarden van Priorat leveren enkele van Spanje's meest krachtige en minerale gedreven rode wijnen op. De leisteenbodems geven de wijn een kenmerkende mineraliteit.

4. Jerez
Wijn: Sherry

Afkomstig uit Andalusië in het zuiden van Spanje, varieert sherry van droog (Manzanilla en Fino) tot zoet (Pedro Ximénez en Cream). Het unieke solera-systeem geeft sherry zijn onderscheidende karakter.

5. Rías Baixas
Wijn: Albariño

Voor de witte wijnliefhebbers is Albariño uit Rías Baixas een traktatie. Deze frisse, aromatische witte wijn met tonen van citrus en steenfruit is perfect voor zomerse dagen.

6. Penedès
Wijn: Cava

Hoewel deze regio ook stille wijnen produceert, staat het vooral bekend om Cava, de sprankelende wijn van Spanje. Gemaakt in de traditionele methode, vergelijkbaar met Champagne, is Cava vaak een mix van Macabeo, Parellada en Xarel-lo druiven.

Van de robuuste rode wijnen van Ribera del Duero tot de zilte Albariños van Rías Baixas, er is een Spaanse wijn die past bij elke smaak en gelegenheid. Proost, of zoals ze in Spanje zeggen, "¡Salud!"

Even geduld a.u.b.