Welke top 10 rode druivenrassen zijn populair?

Leer meer over de kenmerken en smaken van de meest geliefde rode druivenrassen wereldwijd.

Welke top 10 rode druivenrassen zijn populair?

maandag 20 maart 2023  |  Categorie: Wijnsoorten

Als wijnliefhebber is het belangrijk om te weten welke rode druivenrassen populair zijn, zodat je je kennis over wijnen kunt vergroten en beter kunt begrijpen welke wijnen je het lekkerst vindt. In dit artikel zullen we daarom de top 10 rode druivenrassen bespreken die wereldwijd bekend en geliefd zijn.

  1. Cabernet Sauvignon: Deze druif is bekend om zijn stevige structuur en volle smaak. Cabernet Sauvignon is een belangrijke druif in veel Bordeaux-blends en wordt ook veel gebruikt in Californische wijnen.

  2. Merlot: Merlot is een druif die vaak wordt gebruikt in blends en staat bekend om zijn fluweelachtige textuur en fruitige smaak. Deze druif wordt veel geteeld in Bordeaux en Californië.

  3. Pinot Noir: Pinot Noir is een druif die moeilijk te verbouwen is, maar als het goed wordt gedaan, levert het wijnen op met een unieke smaak. Pinot Noir is een belangrijke druif in Bourgondië en wordt ook veel verbouwd in Oregon en Californië.

  4. Syrah/Shiraz: Deze druif is bekend om zijn kruidige smaak en wordt veel gebruikt in de Rhône-vallei en Australië. Syrah en Shiraz zijn in wezen dezelfde druif, maar de namen worden vaak gebruikt om te verwijzen naar de stijl van de wijn die wordt geproduceerd.

  5. Zinfandel: Zinfandel is een druif die voornamelijk in Californië wordt verbouwd. Het levert wijnen op met een fruitige smaak en hoge alcoholpercentages.

  6. Sangiovese: Sangiovese is de belangrijkste druif in veel Italiaanse wijnen, waaronder Chianti en Brunello di Montalcino. Deze druif heeft een fruitige smaak en hoge zuurgraad.

  7. Tempranillo: Tempranillo is een druif die voornamelijk in Spanje wordt verbouwd en staat bekend om zijn smaakprofiel van aardbeien en tabak. Het wordt veel gebruikt in Rioja-wijnen.

  8. Grenache/Garnacha: Grenache is een druif die vaak wordt gebruikt in blends en levert wijnen op met een hoge alcoholgraad en fruitige smaken. Het wordt veel geteeld in Zuid-Frankrijk en Spanje.

  9. Malbec: Malbec is een druif die voornamelijk in Argentinië wordt verbouwd en staat bekend om zijn donkere kleur en smaken van pruimen en zwarte bessen.

  10. Nebbiolo: Nebbiolo is de belangrijkste druif in veel Italiaanse wijnen, waaronder Barolo en Barbaresco. Het levert wijnen op met hoge tannines en smaken van rozenblaadjes en truffels.

Als je meer wilt weten over rode druivenrassen en welke wijnen je het lekkerst vindt, is het de moeite waard om te experimenteren en verschillende wijnen te proberen.

Even geduld a.u.b.