Château Lamartine is (zo wil het verhaal) vernoemd naar een meisje, Martine, dat onder een nabijgelegen oude eik met haar vriendjes afsprak. Romantisch, maar we zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in het hoe en wat van de wijn die hier wordt gemaakt.
Lamartine is een oud familiebedrijf in de Cahors; Alain Gayraud is de huidige eigenaar. Zijn grootvader – tevens dichter – zette het in de jaren twintig op poten met behulp van enkele oude stokken van de druif malbec, die de massale aanval van de druifluis eind negentiende eeuw overleefd hadden. Het bedrijf telt inmiddels 35 hectare wijngaarden en ligt in het westen van de streek, dicht bij een van de vele bochten van de rivier de Lot. Malbec is nog steeds de belangrijkste blauwe druif; hij wordt aangevuld met merlot, tannat en syrah.
Alain is voorstander van een combinatie van traditie en moderne techniek. In feite komt het erop neer dat hij zijn druiven en wijnen in de watten legt. En of dat nu door middel van zorgvuldige grondbewerking is, of door het verwijderen van onrijpe druiven aan de trossen zodat de rest meer voedingsstoffen krijgt, of door rijping van zijn wijnen in een kelder met airconditioning: voor Alain telt het resultaat. En dat is uitstekend.
Volrode wijn uit Frankrijk, gemaakt van cot- en merlotdruiven. Het aroma is fris en fruitig, met nuances van aardbeien en bessen. De volle, soepele smaak past goed bij gevogelte of fijne roomkazen.
Franse, dieprode wijn met een aroma van zwart fruit en eikenhout. De smaak is krachtig en intens, waardoor deze wijn heel goed past bij rund- of lamsvlees en wildschotels.
Dieprode Franse wijn met een krachtig aroma van eikenhout en fruit. Ook de smaak is krachtig, maar wel toegankelijk. Lekker bij kruidige (wild)schotels, rood vlees of pittige kaas.