Cellers Sant Rafel

Spanje Spanje - Montsant

Cellers Sant Rafel

Wie in het kleine, droge en hete wijngebied Montsant (in het Spaanse Catalonië) een vervallen wijndomein wil opknappen en er serieuze wijn maken, moet wel over veel passie én een tomeloze energie beschikken. Xavi en Pilar Peñas hebben het allebei. Ze groeiden hier op en vertrokken als zovelen naar de stad, maar besloten in de jaren negentig terug te gaan om een oude wijnboerderij, Mas d'en Rafel, nieuw leven te geven. Een leven dat draait om de balans tussen oud en nieuw, droogte en vocht, natuur en mens.

Montsant ligt dicht bij de Middellandse Zee, maar wordt ervan gescheiden door het Catalaans kustgebergte. Dankzij de garbinada, een zuidoostelijke wind, profiteert Mas d’en Rafel tóch van de verzachtende invloed van de zee: de wind draagt vochtige lucht over de bergen heen naar de droge wijngaarden. Die liggen op de hellingen van de heuvels om het domein heen. Xavi en Pilar herstelden er de terraswijngaarden met muurtjes van lokale, handgestapelde stenen. Die zijn, zeggen ze, 'voor ons van zowel grote emotionele als historische waarde'.

Mas d’en Rafel heeft 46 hectare grond, waarvan 11 hectare wijngaard, grotendeels beplant met garnacha. Xavi maakt er bijzondere wijnen van, die hun herkomst perfect weerspiegelen: rijp, intens, maar nergens zwaar en boordevol levenslust.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.