De verschillende soorten glazen: welk glas is geschikt voor welke wijn?

Ontdek welk glas jouw favoriete wijn laat schitteren!

De verschillende soorten glazen: welk glas is geschikt voor welke wijn?

maandag 12 juni 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Het serveren van wijn in het juiste glas is een kunst op zich. Het juiste glas kan de smaak en het aroma van de wijn verbeteren, terwijl het verkeerde glas de ervaring kan beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te begrijpen welk glas het beste past bij welke wijn. In dit artikel zullen we de verschillende soorten glazen bespreken en ontdekken welk glas het meest geschikt is voor elke wijnsoort.

1. Bordeauxglas:
Het Bordeauxglas is een van de meest bekende wijnglazen en wordt vaak gebruikt voor rode wijnen, met name Bordeaux en andere blends van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. Het glas heeft een grote kom die de wijn helpt ademen en de aroma's concentreert. De hoge zijkanten van het glas helpen ook om de wijn naar de achterkant van de mond te sturen, waar de tannines beter kunnen worden waargenomen.

2. Bourgogneglas:
Het Bourgogneglas is ideaal voor complexe rode wijnen zoals pinot noir. Het heeft een brede kom en een wijde opening, waardoor de aroma's goed tot hun recht komen en de wijn kan ademen. Dit glas is ontworpen om de delicate smaakprofielen van de pinot noir te accentueren.

3. Champagnefluit:
De champagnefluit is een lang, slank glas met een smalle opening. Dit type glas is bedoeld voor mousserende wijnen, zoals champagne. Het houdt de bubbels langer vast en concentreert de aroma's naar de neus, waardoor de smaakbeleving wordt verbeterd.

4. Witte wijnglas:
Het witte wijnglas heeft een iets kleinere kom in vergelijking met de rode wijnglazen. Het is ontworpen voor frisse, lichte en fruitige witte wijnen zoals sauvignon blanc, chardonnay en riesling. Het slanke ontwerp helpt de aroma's te behouden terwijl de wijn koel blijft.

5. Roséglas:
Roséwijnen hebben hun eigen speciale glas, dat lijkt op een combinatie van een wit en rood wijnglas. Het heeft een iets bredere kom dan een wit wijnglas, maar niet zo groot als een rode wijnglas. Dit glas is ideaal voor roséwijnen en accentueert de fruitige aroma's en delicate smaken.

Conclusie:
Het kiezen van het juiste wijnglas kan de smaak en het aroma van de wijn aanzienlijk verbeteren. Elk type wijn heeft zijn eigen specifieke glas dat de unieke kenmerken van die wijnsoort benadrukt. Of het nu gaat om een Bordeauxglas voor rode wijnen, een Bourgogneglas voor pinot noir, een champagnefluit voor mousserende wijnen, een wit wijnglas voor witte wijnen of een roséglas voor roséwijnen, het gebruik van het juiste glas zal zeker bijdragen aan een betere wijnervaring. Dus de volgende keer dat je van een glas wijn geniet, denk er dan aan om het juiste glas te kiezen om de wijn optimaal te waarderen. Proost!

Even geduld a.u.b.