Een blik op de eerste persing wijn

De magie van smaak en kwaliteit

Een blik op de eerste persing wijn

zondag 17 september 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Maar wat houdt het nu precies'eerste persing' in en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in het concept van de eerste persing en verkennen we hoe deze de uiteindelijke kwaliteit en smaak van een wijn kan beïnvloeden.

Het proces van wijnmaken

Voordat we het hebben over de eerste persing, is het essentieel om een beetje te begrijpen over het algemene proces van wijn maken. Wijn maken begint met de oogst van druiven, gevolgd door het persen van deze druiven om het sap eruit te halen. Het is in dit persproces dat we de term 'eerste persing' tegenkomen.

Wat is eerste persing?

Eerste persing verwijst naar het sap dat wordt verkregen uit de eerste pers van de druiven. Dit is het moment waarop de druiven voor het eerst worden geperst en het sap dat wordt verkregen, wordt beschouwd als van de hoogste kwaliteit. De reden hiervoor is dat de eerste persing het meest pure en geconcentreerde sap produceert, met een rijkere smaak en aroma.

In de traditionele wijnbereiding kunnen druiven meerdere keren worden geperst om zoveel mogelijk sap te extraheren. Echter, met elke extra persing, wordt de kwaliteit van het sap verminderd. De eerste persing geeft dus een wijn die rijker en voller van smaak is.

De betekenis van eerste persing voor wijnliefhebbers

Voor wijnliefhebbers kan de eerste persing een aanduiding zijn van een wijn van superieure kwaliteit. Wijnen die zijn gemaakt van de eerste persing zijn vaak duurder en worden hoog gewaardeerd om hun complexe aroma's en smaken. Deze wijnen kunnen ook een diepere en rijkere kleur hebben, wat wijst op een hogere concentratie van smaakstoffen en aroma's.

Conclusie

De wereld van wijn is er een die rijk is aan traditie, nuance en diepte. De eerste persing is een van de vele aspecten die bijdragen aan de complexiteit en schoonheid van wijn. Het staat voor kwaliteit, rijkdom en de toewijding aan het behoud van de puurheid van de druif in elke fles.

Door te kiezen voor wijnen van de eerste persing, kiest men voor een product dat de ware essentie van de druif viert, met een complexiteit en diepte die alleen kan worden bereikt door dit traditionele proces. Of je nu een doorgewinterde wijnkenner bent of gewoon iemand die op zoek is naar een bijzondere fles voor een speciale gelegenheid, het verkennen van de wereld van de eerste persing wijnen kan een lonende en verrijkende ervaring zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van wijnen/wijnhuizen waarbij je kunt verwachten dat ze deze methode hanteren:

  1. Grand Cru wijnen uit Bourgondië (Bourgogne), Frankrijk: Veel van de Grand Cru wijnproducenten in deze regio gebruiken alleen het sap van de eerste persing voor hun topwijnen.

  2. Château Margaux, Bordeaux, Frankrijk: Dit prestigieuze wijnhuis staat bekend om het produceren van wijnen van de hoogste kwaliteit, en het zou niet verrassend zijn als ze het principe van de eerste persing toepassen bij het maken van hun premium wijnen.

  3. Domaine de la Romanée-Conti, Bourgondië, Frankrijk: Nog een topwijnmakerij uit Bourgondië, die waarschijnlijk het sap van de eerste persing gebruikt voor hun hoogwaardige wijnen.

  4. Brunello di Montalcino wijnen uit Toscane, Italië: De wijnmakerijen die deze premium wijnen produceren, streven ernaar om alleen het beste druivensap te gebruiken, wat vaak het sap van de eerste persing omvat.

  5. Vintage Port: Wijnproducenten van vintage port streven er ook naar om alleen het beste sap te gebruiken voor hun producties, wat vaak het sap van de eerste persing betekent.

  6. Hoogwaardige Champagne: Producenten van hoogwaardige Champagne, zoals Dom Pérignon of Krug, gebruiken waarschijnlijk ook het sap van de eerste persing voor hun vintage champagne.

Even geduld a.u.b.