Gevinifieerd wijnproces

De kunst, wetenschap en tradities achter wijnmaken

Gevinifieerd wijnproces

maandag 04 september 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Wat betekent "Gevinifieerd"?

De term "gevinifieerd" komt van het Franse woord 'vinifier', wat simpelweg betekent het maken van wijn uit druiven. Het proces van wijn maken gaat veel verder dan alleen het persen van druiven en het laten fermenteren van het sap. Het is een zorgvuldig orkest van verschillende stappen die gezamenlijk bijdragen aan het eindproduct dat we kennen als wijn.

Het Proces van gevinificatie

  1. Oogsten: Alles begint met de oogst van de druiven. Het moment van oogsten is cruciaal en wordt bepaald door de rijpheid van de druiven, wat weer invloed heeft op de suikerconcentraties en de zuurgraad.

  2. Persen: Na de oogst worden de druiven geperst. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type wijn dat wordt gemaakt.

  3. Fermentatie: De suikers in het druivensap worden door gisten omgezet in alcohol. Dit kan plaatsvinden in roestvrijstalen tanks, houten vaten of zelfs in betonnen vaten.

  4. Rijping: Na fermentatie wordt de wijn vaak gerijpt. Dit kan in roestvrij staal zijn, maar ook in houten vaten, wat extra aroma's en smaken aan de wijn kan toevoegen.

  5. Klaring: Voordat de wijn wordt gebotteld, wordt hij vaak geklaard om eventuele vaste deeltjes te verwijderen.

  6. Bottelen: Tot slot wordt de wijn gebotteld en afgesloten, vaak met een kurk, maar soms ook met een schroefdop.

Waarom is gevinificatie belangrijk?

Het proces van gevinificatie is wat druiven transformeert in het diverse scala aan wijnen dat we vandaag de dag kennen. Het is een combinatie van traditionele methoden, innovatieve technieken en de intuïtie van de wijnmaker. Het begrijpen van gevinificatie kan wijnliefhebbers helpen de dieptes en complexiteiten van hun favoriete drankje beter te waarderen.

De volgende keer dat je een glas wijn inschenkt, neem dan even de tijd om te reflecteren op het uitgebreide proces achter elke slok. Proost!

Even geduld a.u.b.