Welk proces zorgt ervoor dat er alcohol in de wijn ontstaat?

De magie van vergisting

Welk proces zorgt ervoor dat er alcohol in de wijn ontstaat?

woensdag 27 september 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Het is een fascinerend proces dat vergisting heet, waarbij suikers worden omgezet in alcohol en koolstofdioxide door de actie van gist. In dit blog duiken we in de diepten van dit wonderlijke proces en verkennen we hoe deze natuurlijke alchemie plaatsvindt.

Het vergistingsproces:

 1. Het begin - De oogst en voorbereiding:

  • Het vergistingsproces begint met de oogst van de druiven. Zodra de druiven rijp zijn, worden ze geoogst en naar de wijnmakerij gebracht waar ze worden geplet en ontsteeld. Dit proces helpt bij het vrijmaken van het sap uit de druiven, dat bekend staat als most.
 2. De hoofdrolspeler - gist:

  • Gist is een micro-organisme dat een cruciale rol speelt in het proces van vergisting. Er zijn veel verschillende soorten gist, maar de meest voorkomende gist die wordt gebruikt voor de vergisting van wijn is Saccharomyces cerevisiae. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om commerciële gisten te gebruiken om de vergisting te starten, terwijl anderen vertrouwen op de natuurlijke gisten die aanwezig zijn op de schil van de druiven en in de wijnmakerij.
 3. De magische omzetting:

  • Wanneer de gist wordt toegevoegd aan de most, begint het magische proces van vergisting. De gistcellen consumeren de suikers in de most en zetten deze om in alcohol (ethanol) en koolstofdioxide (CO2). Dit proces gaat door totdat alle suikers zijn geconsumeerd of totdat het alcoholgehalte zo hoog wordt dat het de gistcellen doodt.
 4. Temperatuurbeheersing:

  • Temperatuur speelt een cruciale rol in het vergistingsproces. Verschillende soorten wijn vereisen verschillende vergistingstemperaturen. Witte wijnen worden over het algemeen gefermenteerd bij lagere temperaturen (tussen 10-15°C), terwijl rode wijnen worden gefermenteerd bij iets hogere temperaturen (tussen 20-25°C).
 5. De afwerking:

  • Na de vergisting kan de jonge wijn worden overgebracht naar vaten voor verdere rijping, of het kan worden gefilterd en gebotteld, klaar om te worden genoten.

Het proces van vergisting is een schitterend samenspel tussen natuur en wetenschap, en is de reden waarom we kunnen genieten van een breed scala aan wijnen met verschillende alcoholgehalten. De volgende keer dat je een glas wijn inschenkt, sta dan even stil bij het wonderlijke proces dat heeft bijgedragen aan het creëren van de heerlijke drank in je hand.

Even geduld a.u.b.