Waar komt het begrip houtgerijpte wijn vandaan?

Houtgerijpte wijn is een wijn die gerijpt is in een vat van hout.

Waar komt het begrip houtgerijpte wijn vandaan?

dinsdag 10 januari 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Het gebruik van houten vaten voor het rijpen van wijn heeft verschillende redenen. Hout absorbeert en geeft vocht af, wat kan helpen bij het reguleren van de vochtigheidsgraad in de vatruimte. Bovendien kan hout de wijn een aantal unieke smaak- en aroma-elementen toevoegen, zoals vanille, karamel, kruiden en toast. Het hout kan ook bijdragen aan de textuur en de mondgevoel van de wijn.

Er zijn verschillende soorten hout waaruit vaten voor wijnrijping kunnen worden gemaakt, zoals eiken, acacia, chestnut en exotische houtsoorten zoals amarant of mahonie. Elk type hout geeft de wijn een unieke smaak en geur, met eiken vaten gezien als de meest gangbare en klassieke keuze.

In de loop van de tijd is de techniek van het maken van houten vaten voor wijnrijping ook geëvolueerd. Nu worden er vaak kleinere vaten gebruikt, zoals barriques, die slechts een paar honderd liter kunnen bevatten, waardoor de wijn sneller en intenser contact heeft met het hout. Ook zijn er technieken zoals 'toasting' of 'charring' van het hout waarmee de smaken van de wijn meer of minder geaccentueerd kunnen worden.

Even geduld a.u.b.