Terroir: De ziel van de wijn

De unieke invloed van natuur en omgeving op de smaak van wijn

Terroir: De ziel van de wijn

woensdag 08 november 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Wat is Terroir?

Het woord 'terroir' komt uit het Frans en heeft geen directe vertaling in het Nederlands. Het verwijst naar de unieke combinatie van natuurlijke factoren die invloed hebben op de druif en dus op de wijn. Denk hierbij aan de bodem, het klimaat, de hoogte en de ligging van de wijngaard. Al deze elementen samen geven de wijn zijn unieke karakter.

Waarom is Terroir belangrijk?

  1. Unieke Smaak: Elke wijnregio heeft zijn eigen terroir. Dit betekent dat wijnen uit verschillende regio's verschillende smaken en aroma's hebben. Een Chardonnay uit Bourgondië smaakt bijvoorbeeld anders dan een Chardonnay uit Californië, puur vanwege het verschil in terroir.

  2. Kwaliteit: Terroir kan de kwaliteit van de druiven beïnvloeden. Sommige regio's zijn bijvoorbeeld perfect voor het verbouwen van bepaalde druivensoorten vanwege hun specifieke klimaat en bodem.

  3. Authenticiteit: Terroir geeft een wijn authenticiteit. Het vertelt het verhaal van waar de wijn vandaan komt en hoe het is gemaakt.

Terroir in de praktijk

Wijnmakers over de hele wereld besteden veel aandacht aan het begrijpen en benutten van hun terroir. Ze kiezen specifieke druivensoorten die het beste passen bij hun terroir en passen hun wijnmaaktechnieken aan om het beste uit hun druiven te halen.

In sommige regio's, zoals in Bourgondië, zijn de verschillen in terroir zelfs zo groot dat je van wijngaard tot wijngaard verschillende smaken kunt proeven, ook al liggen ze naast elkaar!

Conclusie

Terroir is de ziel van de wijn. Het geeft elke fles zijn unieke karakter en vertelt het verhaal van zijn oorsprong. Dus de volgende keer dat je een glas wijn inschenkt, neem een moment om te denken aan het terroir en alle natuurlijke factoren die hebben bijgedragen aan de smaak in je glas. Proost!

Even geduld a.u.b.