Hoe herken en proef je of wijn zijn beste tijd heeft gehad?

Wat je als wijnliefhebber wilt weten

Hoe herken en proef je of wijn zijn beste tijd heeft gehad?

woensdag 24 april 2024  |  Categorie: Wijn weetjes

Wijn is een complexe drank die gevoelig is voor veranderingen in opslag en ouderdom. Of je nu een beginnende wijnliefhebber bent of al wat meer ervaren, het is handig om te weten hoe je kunt herkennen of een wijn niet meer goed is. Hieronder geef ik je enkele tips om dit te kunnen beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.

1. Visuele inspectie: kleur en helderheid

Begin met een visuele inspectie van de wijn. Schenk een beetje wijn in een helder glas en houd het tegen het licht. Let op de kleur en helderheid:

  • Rode wijn: Jonge rode wijnen zijn meestal levendig rood van kleur. Naarmate ze ouder worden, neigen ze naar een bruinere tint. Een teken dat een rode wijn over zijn hoogtepunt heen is, is als de kleur modderig of bruinachtig is.
  • Witte wijn: Witte wijnen evolueren van helder, bijna kleurloos, naar diepere tinten geel en goud. Een bruine of zeer donkergele kleur kan duiden op oxidatie of bederf.

2. Geur: frisheid versus bederf

De neus is een krachtig instrument om de staat van wijn te beoordelen. Een goede wijn zou frisse, fruitige, florale of kruidige geuren moeten hebben. Let op de volgende ongewenste geuren:

  • Azijnzuur: Ruikt de wijn naar azijn of scherp zuur? Dit kan duiden op azijnbacteriën die de alcohol hebben omgezet in azijnzuur, wat niet wenselijk is.
  • Kurk: Een muffe of kartonachtige geur kan wijzen op een kurkbesmetting, veroorzaakt door TCA (trichlooranisool).
  • Gekookt fruit of noten: Overmatige hitte kan de wijn 'gekookt' laten ruiken, met aroma's die eerder doen denken aan gestoofd fruit of noten.

3. Smaak: balans en textuur

Proeven is de definitieve test. Let op de volgende kenmerken:

  • Zuurgraad versus zoetheid: Een wijn die uit balans is, waarbij de zuren of zoetheid domineren, kan een teken zijn dat de wijn zijn beste tijd heeft gehad.
  • Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn.
  • Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.

Conclusie

Door deze stappen te volgen, kun je leren om zelf te beoordelen of een wijn nog drinkbaar is of niet. Onthoud dat wijn een natuurproduct is dat evolueert over tijd. Niet alle oude wijnen zijn slecht; sommige worden juist beter met de jaren. Echter, wanneer een wijn tekenen van bederf vertoont zoals hierboven beschreven, is het waarschijnlijk beter om deze niet te drinken. Experimenteer en vertrouw op je zintuigen om je eigen smaakvoorkeuren te ontwikkelen!

Even geduld a.u.b.