Waarom drink je water bij de wijn?

Water bij de wijn een slimme keuze?

Waarom drink je water bij de wijn?

woensdag 18 oktober 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Wijn is een drank die al eeuwenlang wordt gekoesterd en genoten. Het heeft een rijke geschiedenis en is verweven in vele culturen wereldwijd. Bij het genieten van een goed glas wijn, is het echter een traditionele en verstandige gewoonte om ook water te drinken. Dit is niet alleen een kwestie van goede manieren, maar er zijn verschillende voordelen aan verbonden. In dit artikel verkennen we enkele redenen waarom het drinken van water bij wijn een slimme keuze is.

 1. Hydratatie:

  • Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het de neiging heeft om het lichaam te dehydrateren. Water drinken naast je wijn kan helpen om de vochtbalans te behouden en dehydratatie te voorkomen.
 2. Verantwoord drinken:

  • Het drinken van water tussen glazen wijn door kan helpen om het alcoholgehalte in het bloed te verminderen en bevordert verantwoord drinken. Dit kan ook helpen om een kater de volgende dag te voorkomen of te verminderen.
 3. Geniet meer van je wijn:

  • Water kan de smaakpapillen reinigen en je in staat stellen om de diverse smaakprofielen van verschillende wijnen beter te waarderen. Het houdt ook je mond schoon en verfrist, waardoor elke slok wijn zo aangenaam mogelijk blijft.
 4. Betere spijsvertering:

  • Water en wijn kunnen samenwerken om een gezonde spijsvertering te bevorderen. Water helpt bij het verteren van voedsel, terwijl de zuren in de wijn kunnen helpen om het eten af te breken.
 5. Temperatuurregeling:

  • Het drinken van water kan helpen om de lichaamstemperatuur in balans te houden, vooral op warme dagen of in warme klimaten waar de temperatuur snel kan oplopen met het genot van alcohol.
 6. Traditie en etiquette:

  • In veel culturen is het gebruikelijk om water aan te bieden en te drinken bij wijn tijdens maaltijden. Dit is een teken van goede etiquette en toont een respect voor de traditie en het gezelschap waarmee je dineert.

Het genieten van wijn gaat verder dan simpelweg het inschenken van een glas van je favoriete rode of witte. Het gaat ook om het waarderen van de tradities en de etiquette die gepaard gaan met het drinken van wijn. Dus, de volgende keer dat je geniet van een heerlijk diner met een glas wijn, vergeet dan niet een glas water ernaast te houden. Het is een kleine stap die een groot verschil kan maken in je algehele ervaring en welzijn.

Even geduld a.u.b.