Waar word je dikker van: Rode of Witte Wijn?

De impact van rode en witte wijn op je gewicht

Waar word je dikker van: Rode of Witte Wijn?

woensdag 01 november 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Wijn is een geliefde drank over de hele wereld, en veel mensen genieten van een glas bij het diner of tijdens speciale gelegenheden. Maar zoals bij veel genotmiddelen, vragen velen zich af wat de impact van wijn is op hun gewicht. Dus, welke wijn draagt meer bij aan gewichtstoename: rood of wit?

Calorieën in Wijn

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat zowel rode als witte wijn calorieën bevatten, voornamelijk afkomstig van alcohol en suikers. Gemiddeld bevat een glas wijn (150 ml) tussen de 120 en 130 calorieën. Maar er zijn enkele verschillen tussen rode en witte wijn:

  1. Rode Wijn: Een glas rode wijn bevat gemiddeld ongeveer 125 calorieën. Dit kan variëren afhankelijk van het suikergehalte en de alcoholsterkte van de specifieke wijn.

  2. Witte Wijn: Witte wijn heeft over het algemeen iets minder calorieën dan rode wijn, met ongeveer 120 calorieën per glas. Echter, zoetere witte wijnen, zoals sommige dessertwijnen, kunnen aanzienlijk meer calorieën bevatten.

Andere Overwegingen

  • Suikergehalte: Zoetere wijnen bevatten meer suiker en dus meer calorieën. Dit geldt voor zowel rode als witte wijn. Het is dus belangrijk om het suikergehalte van de wijn in overweging te nemen als je je zorgen maakt over gewichtstoename.

  • Alcoholgehalte: Alcohol draagt ook bij aan het totale aantal calorieën in wijn. Wijnen met een hoger alcoholpercentage bevatten over het algemeen meer calorieën.

Conclusie

Het verschil in calorieën tussen rode en witte wijn is minimaal. Als je je zorgen maakt over gewichtstoename, is het belangrijker om te letten op de hoeveelheid wijn die je drinkt en de frequentie waarmee je drinkt, dan je te focussen op het type wijn. Daarnaast is het altijd een goed idee om wijn met mate te drinken en te genieten als onderdeel van een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Onthoud dat ieders lichaam anders reageert op calorie-inname en dat andere factoren, zoals metabolisme en lichamelijke activiteit, ook een rol spelen bij gewichtstoename. Als je specifieke zorgen hebt over gewicht en alcoholconsumptie, is het raadzaam om een voedingsdeskundige of arts te raadplegen.

Even geduld a.u.b.