De etiquette van wijn drinken: wat wel en niet te doen.

Wijn is een heerlijke drank die veel mensen kunnen waarderen.

De etiquette van wijn drinken: wat wel en niet te doen.

zondag 04 juni 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Het volgen van de juiste regels en gebruiken kan helpen om de ervaring te verbeteren en te zorgen voor een plezierige en respectvolle omgang met deze eeuwenoude drank.

Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen om in gedachten te houden bij het genieten van wijn:

  1. Het serveren van wijn: Wanneer je wijn serveert, houd dan rekening met de juiste temperatuur. Witte wijnen worden meestal gekoeld geserveerd, terwijl rode wijnen vaak op kamertemperatuur worden geserveerd. Zorg ervoor dat je het juiste glas gebruikt voor elke wijnsoort en schenk de wijn met beleid in, waarbij je ongeveer een derde van het glas vult om de aroma's goed tot hun recht te laten komen.

  2. Het vasthouden van het wijnglas: Houd altijd het wijnglas bij de steel vast, niet bij de kelk. Op deze manier voorkom je dat de wijn wordt opgewarmd door de warmte van je handen en voorkom je ook onnodige vingerafdrukken op het glas.

  3. Het proeven van wijn: Wanneer je wijn proeft, observeer dan eerst de kleur en helderheid ervan. Ruik vervolgens voorzichtig aan de wijn om de aroma's te ontdekken. Neem dan een slok en laat de wijn even in je mond rondwalsen voordat je doorslikt. Op deze manier kun je de smaken volledig ervaren. Vermijd luide slurpgeluiden en ongepaste opmerkingen tijdens het proeven.

  4. Wijnetiketten en bestellingen: Als je in een restaurant wijn bestelt, zorg er dan voor dat je de juiste uitspraak kent van de wijn die je wilt hebben. Het is ook handig om enige basiskennis te hebben over verschillende wijnsoorten en druivenvariëteiten. Lees het wijnetiket zorgvuldig en vraag gerust om aanbevelingen als je hulp nodig hebt. Wees altijd beleefd en respectvol tegenover het personeel.

  5. Het combineren van wijn en voedsel: Bij het serveren van wijn bij een maaltijd is het belangrijk om te weten welke wijnen goed passen bij welke gerechten. Over het algemeen gaan lichte witte wijnen goed samen met vis en gevogelte, terwijl volle rode wijnen beter passen bij rood vlees. Experimenteer en ontdek welke combinaties jouw smaakpapillen het meest plezieren.

  6. Drinken met mate: Hoewel wijn genieten een mooie ervaring is, is het essentieel om met mate te drinken. Overmatig alcoholgebruik is schadelijk voor de gezondheid en kan ook leiden tot ongepast gedrag. Wees verantwoordelijk en respectvol tegenover anderen, vooral bij sociale gelegenheden.

Het naleven van de juiste etiquette bij het drinken van wijn is een teken van respect voor de wijn zelf en voor degenen met wie je de ervaring deelt. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ten volle genieten van wijn en anderen laten zien dat je een ware connaisseur bent. Vergeet niet dat wijn bedoeld is om van te genieten, dus ontspan en laat je zintuigen de prachtige smaken en aroma's ontdekken. Proost!

Even geduld a.u.b.