Wijn in de kelder bewaren

Tips voor de juiste temperatuur, vochtigheid en opslagpositie

Wijn in de kelder bewaren

maandag 01 mei 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Als wijnliefhebber weet je waarschijnlijk al dat het op de juiste manier bewaren van wijn essentieel is om ervoor te zorgen dat deze optimaal smaakt wanneer je besluit deze te drinken. Een van de beste manieren om wijn te bewaren, is in een kelder. In dit blog bespreken we waarom een kelder ideaal is om wijn in te bewaren en geven we enkele tips voor het bewaren van wijn in de kelder.

Waarom een kelder?

Een kelder is een ideale plek om wijn te bewaren vanwege de stabiele temperatuur, de vochtigheidsgraad en de afwezigheid van direct zonlicht. De temperatuur in de kelder is over het algemeen koeler dan de kamertemperatuur, wat belangrijk is omdat wijn gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Wanneer de temperatuur te hoog is, kan de wijn oxideren, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit. Een te lage temperatuur kan er dan weer voor zorgen dat de wijn niet goed rijpt.

De vochtigheidsgraad is ook belangrijk bij het bewaren van wijn. Als de lucht te droog is, kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles kan komen en de wijn kan oxideren. Een te hoge luchtvochtigheid kan er dan weer voor zorgen dat de etiketten van de wijnflessen beschimmelen of dat er vocht in de kurk komt, wat kan leiden tot muffe smaken in de wijn.

Tot slot is de afwezigheid van direct zonlicht belangrijk omdat UV-straling de kwaliteit van de wijn kan verminderen en oxidatie kan veroorzaken.

Temperatuur en vochtigheidsgraad

Een van de belangrijkste factoren bij het bewaren van wijn is het handhaven van de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad. Wijn moet worden bewaard op een constante temperatuur tussen 10 en 16 graden Celsius. Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert.

Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn. Een te droge omgeving kan de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een te vochtige omgeving kan schimmelgroei veroorzaken, wat de etiketten kan beschadigen en de kurken kan aantasten.

Licht en trillingen

Licht kan de smaak en kleur van wijn beïnvloeden en kan oxidatie versnellen. Het is daarom belangrijk om uw wijn op te slaan in een donkere omgeving, bij voorkeur in een kelder of een andere ruimte die niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Trillingen kunnen ook de smaak en kwaliteit van de wijn beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om uw wijn op te slaan op een plek waar deze niet wordt blootgesteld aan trillingen, zoals een kelder of een speciaal ontworpen wijnkoelkast.

Opslagpositie

Het is belangrijk om uw wijn op de juiste manier op te slaan om te voorkomen dat de kurk uitdroogt en lucht in de fles komt. Het beste is om uw wijnflessen horizontaal op te slaan, zodat de kurken vochtig blijven en niet uitdrogen. Als de kurken uitdrogen, kan er lucht in de fles komen en kan de wijn oxideren, wat de smaak en kwaliteit van de wijn kan beïnvloeden.

Even geduld a.u.b.