Wijnetiquette: De do's en don'ts bij het bestellen van wijn in een restaurant of bij een diner

Wijn is veel meer dan alleen een drankje

Wijnetiquette: De do's en don'ts bij het bestellen van wijn in een restaurant of bij een diner

zondag 27 augustus 2023  |  Categorie: Wijn weetjes

Wijnetiquette kan in het begin intimiderend lijken, maar met deze basisregels zul je zelfverzekerd en met kennis van zaken wijn kunnen bestellen en er optimaal van genieten. Of je nu uit eten gaat in een chique restaurant of een gezellig diner organiseert, de kunst van de wijnetiquette is essentieel. In deze blog geven we je een overzicht van de do's en don'ts bij het kiezen, proeven en genieten van wijn.

De Do's:

 1. Informeer naar de voorkeuren van je gasten: Als je een wijn kiest voor de groep, vraag dan eerst naar hun voorkeur. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor wit of rood.

 2. Vraag advies aan de sommelier: In een restaurant is de sommelier een expert die je kan helpen bij het kiezen van de perfecte wijn voor jouw maaltijd.

 3. Houd het prijskaartje subtiel: Als je de wijnkaart krijgt, wijs dan subtiel naar de prijsklasse die je in gedachten hebt, zodat de ober of sommelier je intenties begrijpt zonder dat je hardop een prijs hoeft te noemen.

 4. Bekijk de fles wanneer deze wordt gepresenteerd: Dit is om te bevestigen dat het de juiste wijn en het juiste jaartal is dat je hebt besteld.

 5. Ruik en proef een klein beetje: Als je de gekozen persoon bent om de wijn te proeven, neem dan eerst een moment om aan de wijn te ruiken en neem dan een kleine slok om te bevestigen dat de wijn niet kurk heeft of bedorven is.

 6. Houd je glas bij de steel vast: Dit voorkomt dat de wijn opwarmt door de warmte van je hand.

De Don'ts:

 1. Maak geen groot drama van het proeven: Het is bedoeld om de kwaliteit van de wijn te controleren, niet om een uitgebreide beoordeling te geven in aanwezigheid van de ober.

 2. Vul je glas niet te vol: Een glas wijn moet ongeveer voor een derde tot de helft vol zijn, zodat er ruimte is om de wijn te walsen en de aroma's vrij te laten komen.

 3. Weiger niet luidruchtig een fles: Als je denkt dat er iets mis is met de wijn, leg dan beleefd en discreet je zorgen voor aan de sommelier of ober.

 4. Draai de wijnfles niet in het ijsemmer om te mengen: Dit is een veelgemaakte fout. Als je de wijn wilt koelen, laat de fles dan gewoon in de ijsemmer staan.

 5. Combineer geen sterke aroma's: Als je een gerecht hebt met een sterk aroma, zoals curry, probeer dan geen wijn te kiezen met een even sterk aroma. Het kan botsen en beide smaken ruïneren.

Even geduld a.u.b.