Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op prijs

Welke wijn bij asperges?

Wijn en asperges

Van half april tot eind juni is het aspergetijd. Traditiegetrouw worden ze de eerste keer geserveerd met krieltjes, beenham en boterjus. Daarna wordt er voldoende gevarieerd en geëxperimenteerd. Wij geven jullie voor iedere bereiding een bijpassende wijn.

Witte asperges

De asperges die uit het aspergeseizoen komen zijn wit. Witte asperges zijn vol en een tikkelte zoet van smaak. Over het algemeen gaan de witte asperges goed samen met een vollere, rijpere witte wijn.

Rauw

Rauwe (witte) asperges zijn heel puur van smaak. De smaak is uitgesproken en intens en heeft een frisse structuur. In salades en als garnituur geven dungeschaafde rauwe asperges het gerecht een 'bite', een bittertje een duidelijk accent. Dit effect kan worden versterkt door een droge wijn zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika.

Gekookt

Door de asperges te koken, neemt de intensiteit van de smaak wat af en worden de asperges wat milder. De structuur van asperges wordt hierdoor wat zachter en vleziger. Des te langer je de asperges kookt, hoe zachter en zoeter ze worden. Dit helpt in de wijnkeuze, want bij gekookte asperges gaat een zoete witte wijn erg goed.

Gebakken

De asperges krijgen een totaal andere smaak wanneer ze gebakken worden. Worden de asperges rauw gebakken, dan blijven vergelijkbaar met de smaak van rauwe asperges. Wanneer de asperges vooraf worden geblancheerd om vervolgens een knapperige buitenkant te krijgen, kun je variëren van fris tot lichtzoet en soepel.

 

Even geduld a.u.b.