Snel kiezen
Zoek op prijs
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op producent
Zoek op smaak
Zoek op druivenras
Lekkere wijn recepten

Gehaktbal met uiensaus

Door langdurig gestoofde ui door het gehakt te mengen verhoog je niet alleen het volume - ook heel Hollands-, maar vooral de smaak en structuur. Het gehakt wordt een tikje zoetig en lekker smeuïg.

Ingredienten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 uien, fijngesneden
  • 4 eetlepel boter
  • 1 blaadje laurier
  • 5 jeneverbessen
  • 2 kruidnagelen
  • 2 eieren
  • paneermeel naar behoefte
  • 4 banaan sjalot, in de lengte in reepjes gesneden
  • 400 gram aardappelen
  • 1 flinke eetlepel peterselie fijngesneden

Bereiding

  • Smoor op laag vuur de gesneden ui in een eetlepel boter in een pan tot hij helemaal zacht geworden is. Neem daar de tijd voor, zeker een half uur, dan wordt de ui lekker zoet. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
  • Verkruimel de laurier en hak die met de jeneverbes en kruidnagel zeer fijn. Doe dit met een mes of gebruik een vijzel.
  • Breng het gehakt over in een kom en meng het met de fijngehakte specerijen. Klop de eieren even los met een garde en meng ook die door het gehakt.
  • Roer ook de gesmoorde ui door het gehakt. Voeg zoveel paneermeel toe tot een stevige massa ontstaat: ongeveer twee eetlepels. Breng op smaak met ruim zout en peper.
  • Test de smaak van het gehakt door een klein stukje in een koekenpan te bakken.
  • Draai ballen van het gehakt en bak ze in een eetlepel boter aan alle kanten bruin en gaar.
  • Doe de reepjes sjalot in een klein pannetje met een eetlepel boter en bak op middelhoog vuur een paar minuten. De reepjes sjalot mogen nog een klein beetje stevig blijven. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. Giet af. Doe in de pan met aardappelen een klontje boter en strooi er de peterselie over.  Schud de pan zodat de aardappelen allemaal gelijkmatig met een laagje boter en peterselie zijn bedekt.
  • Breng de gehakt bal over op de borden, geef er een paar lepels van de ui bij en de aardappelen.

Wijn-spijs: Black Label, Almansa
In de gehaktbal komt de smaak van de jeneverbes en de kruidnagel goed naar voren en dat past uitstekend bij de elegant kruidige wijn. Die heeft ook specerijen als vanille in zijn geur en smaak met een aardse ondertoon (stallucht, rozemarijn) dat weer mooi combineert met de gebakken sjalot. Wijn en gerecht samen vormen een mooi kruidig en fris geheel.

Bronvermelding: Gerard Reijmer (Foodteam)
  Recept downloaden

1

Bodegas Piqueras Almansa Black Label Syrah-Monastrell 2017

Wijn uit Spanje - Almansa

In minder bekende wijngebieden zijn nog echte ontdekkingen te doen. Trouvailles die bij vergelijkende blindproeverijen iedereen verrassen. Een mooi voorbeeld is Bodegas Piqueras uit het kleine Almansa in Zuidoost-Spanje.

€ 6,80 per fles

Vandaag besteld, woensdag in huis

Even geduld a.u.b.