Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op prijs

Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

Veel mensen denken dat rosé wordt gemaakt door rode- en witte wijn met elkaar te mengen, maar dit is een fabeltje dat wij graag uit de wereld willen helpen. Rosé wordt geproduceerd van blauwe druiven, soms in combinatie met witte. Rosé is eigenlijk een hele lichte rode wijn. Vaak drink je die gekoeld, net zoals een witte wijn.

De kleur van een rosé komt van de schillen van de blauwe druif. In de schillen van deze druiven zitten de kleurstoffen. Wanneer je deze schillen kort laat mee gisten met de wijn, geven ze de sap deze kleurstoffen mee. Daarnaast kun je ook de kleur uit de schillen krijgen door deze zachtjes te persen. Dan krijg je vaak een wat zachtere roze kleur.

Er bestaan ook donkerdere rosé wijnen. Uit Spanje en Portugal bijvoorbeeld. Deze rosé wijnen zijn dan vaak gemaakt van druiven die wat meer kleurstof in de schil bevatten. Ook kan de producent ervoor kiezen om de wijn wat langer met de schillen te laten weken. Of ervoor kiezen om de druiven langer te persen, zodat er meer kleurstof uit de schillen komt.

In Europa is het verboden om rosé te maken door witte- en rode wijn met elkaar te mengen. Een uitzondering hierop is mousserende wijn. Om mousserende rosé te maken is het wel toegestaan om een klein beetje rode wijn toe te voegen aan de mousserende wijn.

Rosé wijnen zijn heel trendgevoelig. De laatste jaren valt het op dat de rosé wijnen steeds lichter van kleur en droger van smaak worden.

Even geduld a.u.b.